2013/05/12

Nightwish ( LIKE 2006, Helsinki) részletek


Intro

   A Nightwish billentyűse, Tuomas Holopainen meglöki cowboykalapját és mélyen cigarettájába szív. Az együttes tagjai körbeállnak, összekapaszkodnak és egy pillanatra csak egymásra koncentrálnak, mint ahogyan az előző években mindig. Az öltönyös gitáros, Emppu Vuorinen átöleli az épp influenzás énekesnőt, Tarja Turunent. Marcelo Cabuli, férje és egyben menedzsere idegesen simítgatja neje sárga fellépőruhájának szegélyét. 
   A nehéz fekete függöny mögött 11.000 rajongó teli torokból  kiabál, a tömeg hullámzik, mióta a Kemiből érkezett előzenekar, a Sonata Arctica befejezte saját koncertjét. Most, 2005 November 1-én A helsinki Hartwall Arénában fejezi be a Nightwish másfél éves világkörüli koncertjét, a Finnországban valaha rendezett legnagyobb beltéri koncerttel. A légkör egyszerre feszült és könnyed, mivel az esemény egy korszakot zár le az együttes történetéből. Ezt láthatjuk majd a hamarosan End of an Era címmel megjelenő dvd-n is.
   A koncertet egy év szünet követ, ami alatt az együttes tagjai feltöltődhetnek, családjukra és szólóprojektjeikre, civil életükre koncentrálhatnak, először mióta a Nightwish csillaga emelkedni kezdett 1998ban. 
   Németországban például játszottak már akkora közönség előtt, mint amekkora most eljött a Hartwall Arénába, de Finnországban a koncert történelmet írt már a kapunyitás előtt: egy finn zenekar sem tudta még olyan gyorsan eladni az utolsó, a Hartwall Arénába szóló jegyeket, mint a Nightwish. Az értékesítésre szánt 11.000 darab jegy, 65 perc alatt fogyott el, külföldi eladásra egyáltalán nem is maradt. 
  Az arénába vezető úton, a Nightwish bejárt 40 országot, eladott majdnem 3 millió lemezt, tapasztalt örömöt és bánatot, amikről ez a könyv is beszámol. Mielőtt elkezdjük, a fények kialszanak. Itt az idő a koncertre figyelni.
  A sötét színpadon, a dobok mögött először Jukka Nevalainen tűnik fel. A metálrajongókból, gót lányokból, öltönyös üzletemberekből, esőkabátos középkorúakból és gyerekekből álló közönség morajlása sikollyá erősödik. A Nightwish Finnországban egy különböző embereket egyesítő, a közönséggel együttműködő jelenség.
   Tuomas, Emppu és a basszugitáros Marco a színpadra lépnek, a háttérben felhangzik a suttogás “ Once I had a dream and this is it...” 
  A “ Dark chest of wonders” első hangjai visszhangzanak, 25 másodperc múlva remegnek meg először a dobok. Tarja a színpad közepére lép és pillanatok múlva énekelni kezd. Hangján hallatszik a betegség, de a zsúfoltságig megtelt ülőhelyeken ezzel senki sem törődik, inkább feláll, a küzdőtéren álló tömeg őrjöng. Tarja képes megőrjíteni 11.000 embert, mindössze pár egyszerű kézmodulattal. 

( szerkesztés alatt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése